Double Trouble, ApartArt Gallery, Tel Aviv 2011
מאמר האוצרת
Double Trouble
Double Trouble - סדרת עבודות של הדפס בטכניקה של חיתוך לינוליאום ואמבוסינג.
חגית שחל
אוצרת, רותם ריטוב
סדרת העבודות Double Trouble מציגה קטלוג של פרטי לבוש נשי-מיני אייקוני. בסדרה, אוסף של סמלים חזותיים בשחור/לבן: מחוכים, גרביוני רשת, ביריות, מגפי עור, עקבי סטילטו ועוד...
לאביזרי לבוש אלו קיימות משמעויות מקבילות ומהופכות. הם מייצגים נשיות חזקה, משוחררת ובטוחה במיניותה, אך גם מנציחים את האישה הכבולה והנשלטת. המחוך המרים והמחטב הוא גם החגורה החונקת, המגבילה את היכולת להתנועע בחופשיות ובנוחות.
בנוסף לקטלוג הנשי-מיני אייקוני, ישנן גם עבודות בהן מופיעות נשים כבולות בתנוחות ובאופנים שונים.
אלמנט הקשירה מייצג גם הוא את אזור הדמדומים הנע בין כאב ועונג. פסלי העבדים של מיכלאנג'לו היוו השראה לחלק מהדפסי הנשים הכבולות. החיבור בין המושג עבד לאובייקט מיני מייצג את המתח שבין השולט והנשלט.
מה מספרים פרטי הלבוש הנשיים הללו, ואיזה תפקיד משחקת האישה הלובשת אותם? פמיניסטית, עצמאית ומשוחררת, או כבולה ונזקקת. שולטת או נשלטת?
בספרו 'הצגת האני בחיי היום יום' (הוצאת רשפים דביר, 1980) מציג אירווינג גופמן (Goffman) את האדם כ'שחקן חברתי', הלובש את זהותו ומגלם תפקיד. האדם החברתי הוא שחקן המופיע בפני קהל, התנהגותו היא הופעה (Performance).
בסדרה Double Trouble מופיעה השאלה 'מה את (אני) רוצה?'. השאלה יכולה להישאל בגוף ראשון (נשי) או בגוף שני (המבולבל לא פחות - הגבר). מבט תמים בארון הבגדים, מציב כל אישה, כל יום מחדש מול הדילמה: נשיות או נוחות.
גילוף וחיתוך בלינולאום דומה לטכניקה של יצירת חותמות.
כמו חותמת, הטכניקה והצבע מצליחים לתייג את הנשיות דרך התפיסה הסטראוטיפית (הפטריארכלית ביסודה).
תהליך החיתוך והגילוף בלינולאום דורש כוח פיזי רב, ונעשה בעבודה של פציעת והסרת שכבות חומר.
שחל בוחרת בטכניקה זו ובצבעונית של שחור/לבן, על מנת להדגיש את הכוחניות שבפרטי הלבוש הנשי-מיני.
סדרת העבודות 'מה את רוצה', נשית בויזואליות שלה, גברית בטכניקה שלה אך שייכת לשני המינים בדיון שהיא מעוררת.
רותם ריטוב
אוצרת